Frukost - En bra frukost

Frukost är nog en av de mest efterlängtade måltider för mig. Bär, frukt, knapris musli och en god kopp kaffe!

Då jag var cirka 14 års åldern så åt jag ingen frukost alls, och det kan jag verkligen inte förstå nu! Frukost som är så gott och det viktigaste målet på dagen!
Nu när jag är gravid har jag dock börjat äta mer frukt och bär till frukosten, försökt hitta några nya goda frukostar, men musli med fil, bär, macka och ett ägg är det bästa :)

Hittade lite information på internet ang frukost igår, så tänkte lägga upp det här :)



Bra frukost
De flesta människor sover mellan sex och åtta timmar varje natt. Under nattperioden tillförs kroppen ingen energi utan använder sig av kroppens energireserver. Efter nattens fasta behöver kroppen fyllas på med energi igen, vilket gör frukosten till en viktig måltid.

TipsaDelaSkriv ut

Våra morgonrutiner brukar se relativt lika ut varje dag. Detta gäller även våra frukostvanor. Man brukar oftast inte vilja ha några större överraskningar då det gäller val av mat till morgonmålet. Ur näringssynpunkt är det inte heller nödvändigt att man varierar sin frukost. Huvudsaken är att man äter frukost. Det engelska ordet "breakfast" betyder ordagrant att "bryta (break) fastan (fast)". Att hoppa över frukosten i hopp om att gå ned i vikt fungerar inte. En stadig frukost underlättar fördelningen av måltiderna och gör dig mindre hungrig och sötsugen framåt lunchtid.
En bra frukost ska förse dig med så pass mycket energi att du inte blir trött och orkeslös under förmiddagen. Den bör ge dig 20-25 procent av ditt totala kaloriintag.
Frukosten bör innehålla mycket kolhydrater och lite fett. Kolhydratrika livsmedel som normalt intas till morgonmålet är flingor, müsli, bröd, mjölk, gröt och frukt.


En bra frukost
Nedan följer förslag på olika sorters frukostmat. Om du äter ett livsmedel från varje grupp så blir din frukost väl sammansatt. Hur stor portion du behöver är mycket individuellt och beror på hur mycket energi du gör av med under förmiddagen.
- Bröd, gröt, välling, müsli eller flingor
- Mjölk, yoghurt eller filmjölk
- Pålägg som exempelvis ost, ägg, skinka eller leverpastej
- Frukt, grönsaker, bär eller juice.

Förslag på bra frukostar:
- En portion havregrynsgröt med lättmjölk och lite sylt. Två skivor knäckebröd med lättmargarin och ost och leverpastej som pålägg. Avsluta med en frukt.
- En portion filmjölk med müsli. En rågbulle med lättmargarin, där man väljer skinka och tomatskivor på ena halvan och messmör på den andra. Avsluta med ett glas juice.
-,En kopp fullkornsvälling. Två smörgåsar med pålägg. Ett kokt ägg och en frukt.

Vad ger frukosten mer än energi?
Förutom att frukosten ska ge oss energi bör en bra frukost ge oss en fjärdedel av dagens behov av vitaminer och mineraler


Mineraler
Om vi väljer att dricka eller äta mjölkprodukter får vi bra med kalcium. Välj gärna mager ost och magra mjölkprodukter, de innehåller mindre mängd mättat fett.
Bröd och gryn ger oss järn och mest järn innehåller fullkornsprodukter. Livsmedelsverkets råd är att vi i första hand väljer fullkornsprodukter av bröd, flingor och gryn. Om man som pålägg tar messmör eller leverpastej blir det ännu mer järn.
För gravida kvinnor eller personer som har låga järnvärden kan det vara bra att äta en dubbelmacka med ett järnrikt bröd. Tänk på att äta något C-vitaminrikt till så att järnupptaget stimuleras, exempelvis en kiwifrukt.

Vitaminer
Frukostbrödet ger oss mycket B-vitamin. Bröd och gryn är bra källor till B-vitamin. Både fullkornsbröd och bröd som är bakat med siktat mjöl är bra källor till B-vitamin. Det siktade mjölet är oftast berikat med vitaminerna B1, B2, B6 och niacin. I det osiktade mjölet finns dessa vitaminer kvar i skaldelarna.
Mjölk och fil ger oss också B-vitamin. Väljer man lättmjölk, mellanmjölk eller lättfil får man även vitamin A och D.
C-vitamin får vi om vi till frukosten väljer att äta frukt, bär eller grönsaker. Det räcker med ett par skivor paprika eller en halv apelsin. Förutom att C-vitaminet är en viktig vitamin i sig, så stimulerar det även upptaget av järn. Äter du frukten hel istället för att dricka den som juice får du även i dig fibrer.

Är det nyttigt med ägg?
Att äta ägg till frukosten några gånger i veckan är bra. Gärna varje dag! Ägget innehåller nämligen massor av nyttigheter. Förutom att det ger bra protein så innehåller ägg även rikligt med A-vitamin, E-vitamin, D-vitamin, B-vitamin, järn och selen.
I ägget finns dessutom fler ämnen med positiva effekter: immunglobuliner (del av immunförsvaret), antioxidanter, omega 3- och omega 6-fettsyror
Ägget har ju länge haft ett dåligt rykte eftersom det sammankopplats med hyperlipidemi, dvs höga blodfetter. Det är dock inte ägget som är boven i dramat eftersom kroppen själv producerar kolesterol om det inte tillförs genom födan. När vi ökar vårt intag av kolesterol från maten minskar kroppens egen produktion. Idag vet man att födans fettkvalitet spelar en stor roll för kroppens produktion av blodfetter. Mättat fett ökar och omättade fetter sänker mängden kolesterol i blodet.
Lite kuriosa: under åren 1945-1995 minskade äggkonsumtionen i USA med 46 procent, men amerikanernas kolesterolnivåer minskade endast med en procent.



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

bebisimagen.blogg.se

Gravid med första bebisen

RSS 2.0